Most így október 23-án úgy döntöttem, hogy megosztom veletek a véleményem erről a megemlékezésről.

Gyurcsány Ferenc facebookoldalán olvastam, miszerint a '56 egyedüli örököse a demokratikus baloldal. Sajnos egyet kell vele értenem. A sajnos azért sajnos, mert Gyurcsány Ferenc politikai dilettentizmusa miatt a mai baloldal a nulla felé konvergál, és mint így egy ilyen kompetenciákkal rendelkező személlyel politikiai kérdésben egyetérteni sérti az értelmiségi mivoltomat. Ugyanakkor nem mondott olyat, amit magam már nem gondoltam volna korábban.
Noha a mostani jobboldal logikájából adódóan nekik kellene a forradalmi örökösöknek lenniük, és a belső szerkezeti következtetések akár még logikusak is, sajnos a tények nem őket igazolják. Pedig a logika egyszerű: Azok, akik a rendszerváltás után szembehelyezkedtek a baloldallal, igyekeztek a rendszerváltás előtti baloldallal is szembehelyezkedni. No ilyenkor születtek meg olyan vadhajtások is, mint a megtért Hofmann Rózsa. De ez nem róla szól.
Viszont ez a logika hibás. Abból még, hogy a 57 évvel ezelőtt "A" "B" ellen volt, és most "C" van "B" ellen, nem következik, hogy "C" "A" szellemi örököse. Akkor lenne a örököse, ha valami kontinuitást vélnék felfedezni "A" és "C" között. Ez viszont nem feltétlenül létezik. Egyrészről azért sem, mert a jobboldali, illetve azok ideái nem vettek/vehettek részt a forradalomban. Nem rosszindulatból, hanem egyszerűen azért mert akadályoztatva voltak. Az '50-es évek Rákosi-érája alatt gyakorlatilag kihalásra ítélték többek között a jobboldalt is. Nem volt jobboldali magyar értelmiség, aki ne lett volna börtönben, házi őrizetben, menekülőben, emigrációban, eltemetve. Maga a forradalmi tömeg is Nagy Imrét tekintette követendő vezetőnek, aki ugyancsak kommunista volt, de abból legalább a demokratikusabb fajta.

Egy szó mint száz, az '56-os forradalom baloldali forradalom volt, az akkori jobbolalnak nem sok köze volt hozzá. Mindemellett az öröksége mindenkinek szól, aki olyan dolgokban hisz, mint a demokrácia, a szabadság vagy a szuverenitás. És nem feltétlenül abban az értelmében, ahogy a mostani kormány értelmezi ezeket a szavakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ficheallach.blog.hu/api/trackback/id/tr815595620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása