Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter trianonosdit játszik a főváros térképén. Ugyan is sikerült egy elég felemás helyzetet létrehozni a Margitszigeten.

Ezzel kapcsolatban két érv hangzott el. Navracsics szerint "kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken." Tarlós szerint "a Margitsziget fővároshoz rendelése hatósági változás, az önkormányzat a saját tulajdona felett gyakorolhatja a közigazgatási jogokat."

Ez így önmagában jól hangzik, de sántít. Idegenforgalmi szempontból a Várnegyed, a Kossuth tér, vagy a Hősök tere - Városliget ugyanolyan frekventált, mint a Margitsziget, ha nem épp frekventáltabb, de ezeken a területeket nem érinti a változás. Mégis csak a Margitszigetet választják le a 13. kerületről. A többi marad a helyén.
Tarlós érve meg még rosszabb. Ha mondjuk a Főváros valamit át szeretne építeni a saját központjában, akkor az V. kerületi önkormányzattól kell az engedélyt kikérnie. Mégsem hallani, hogy Tarlós amellett ágálna, hogy a Belvárosban, a Főváros a saját területe felett gyakorolja a közigazgatási jogokat. Apropó közigazgatási jogok. A Főváros most olyan jogokat fog kapott amivel eddig csak kerületek rendelkeztek. Ezzel úgy szüntettek meg egy status quot, hogy ennek alkotmányos alapjait nem tették le. (Bár attól nem tartok, hogy a Fides nem fog hozzányúlni a "szeton bilárdságú tákolmányhoz".) Illetve fölvetődik a a kérdés is, hogy bármely helyi önkormányzatot meg lehet-e fosztani a közigazgatási területének egy részétől a helyi lakosok megkérdezése nélkül. A helyiek szerint nem, a központi erőtér szerint meg igen.

Ez is egy jó példa arra, hogy terpeszkedik a NER és hogy mennyire nem veszi figyelembe az embereket. A helyiket egy nagygyűlést, kvázi nyílt fórumot tartottak volna a Margitszigeten, ahol legalább egymásnak elmondhatták volna a véleményüket. Szép demokratikus gondolat. Az árvíz közbeszólt, és a fórumból árvízi segítkezés lett. És miközben önkéntesek (köztük XIII. kerületiek is) próbálnak gátat vetni a víznek, az Országgyűlés rezzenéstelenül megszavazza a vitatott jogszabályt. Még csak a látszatra sem adtak, hogy úgy tennének, mintha meghallgatnák a helyieket. a NER-ben nincs vita, és kész.


A jelenlegi állapot szerint Budapest 24 részre oszlik: 23 kerületre és önmagára. Ez utóbbi funkcióját tekintve lehetne a XXIV. kerület, ahol Barátok köt játszódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ficheallach.blog.hu/api/trackback/id/tr485361174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása